SK24

Haasteellinen ikä

Aimo - 21.08.2017 16:33

,

Eläkeläisillä riittää haastetta. Vertaistukea saa kahvikööristä, joka raportoi kuolleista tutuista; muina aiheina ovat sairaudet ja oma lääkitys. Kumpikin kiinnostaa, koska ovat lähimpänä itseä.

Ongelmia riittää; puolison sairaus, lapsen avioero, lastenlasten kouluongelmat. Omien muistihäiriöiden ja kremppojen ohessa pitäisi ottaa kantaa matkakeskuksen viivästymiseen, rollaattoriajeluun ja kaupungin johtoportaan ongelmiin.

Ja jos ei muuta vaivaa ole, niin edes se, että yrittää näyttää nuorekkaalta.

Ikäihmisen yksinäisyys on suhteellista. Moni nauttii oikeasti omilla poluillaan. Isovanhemmuus virkistää, lapsenlapselta oppii uutta. Muitakin aktiiveja eläkeläisiä esiintyy. Elämäntapojen muutokset tehneet käyvät kuntosalilla. Hiihto on ikääntyvien miesten laji. Vesijuoksu taas naisten.

Vapaaehtoisauttamiseen on ryhtynyt moni. Joku värvää väkeä perinnekiltaan. Toinen kerää kannattajakortteja presidentinvaaliin. Puoluehommiin hurmaantuneet eivät lähde valtuustoista kulumallakaan. Yhdistyksissä saavat aikaan pikkusekaannuksia ja riidanpoikasia. Ja Herramme yrttitarhan nöyrimmät palvelijat käyvät kirkkokonserteissa.

Välillä on helppoa, saa olla rauhassa. Muotimainoksen isku kohdistuu nuoreen aikuisväestöön ja maksaviin vanhempiinsa. Oma pukeutuminen jatkuvaa vintagea.

Työhuolet eivät paina. Ei tarvitse jännittää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Korkeaa ikää voi syyttää töppäilyistä, suoranaisista munauksista. Voi unohdella aikoja, paikkoja, päivämääriä, ihmisiä ja jopa tuttuja. Unohtaa vaatteet ja avaimet jonnekin tai kaataa juomaleilin juhlissa pöydälle. Sitten vain todeta, että kaikkea se ikä teettää. Kotiharrastuksina avainten, kellon ja silmälasien etsintä. Kännykkäkin hukassa.

Naiseläjillä lämmöntuotannosta saattaa vastata mummutauti. Voi myös intoilla nuoremmille siitä, kuinka paljon paremmin asiat olivat ennen. Nuoriso osasi käyttäytyä, pukeutua, laulaa, opiskella ja oli ahkerampaa. Kiirettäkään ei ellei lasketa kaikkia uusia keksintöjä ja vempaimia, jotka on keksitty jotta ihmisellä olisi enemmän vapaa-aikaa. Ne vasta kiirettä teettävät. Kännykkä ja nyt tämä digi-teevee.

Ihmetyttää miksei voitaisi kirjoittaa vaikkapa ruuanlaittomestareiden filosofiasta. Kuten, että, konjakki on vain hyväksi. Kuten myös marjat, kala ja puurot. Vanhan muutakaan viisautta ei arvosteta. Turhaan saa odottaa soittoa viranhaltijalta. Neuvos-tittelillä palkituilta ja kunniamerkkien saajilta kyselee media välillä onneksi mielipiteitä.

Nuorempi polvi kunnioittaa entistä urheilutähteä mutta ei kysy enää neuvoa koska harjoitusmetodit ja välineet ovat ihan toista kuin ennen. Maailmanmenon hullumaisuus puhuttaa kahvilaköörejä. Juorutaan myös kavereiden uusista löydöistä. Leskirouvat ovat valmiina hyökkäämään.

Kaikkialle pesiytynyt itkupillikulttuuri huvittaa. Itkupillipuolueista pahinta, oppositiota ei saa tuomita saati arvostella. Myötäjuoksijoiden sakki kokoontuu ajatushautomoonsa kaupungin keskustaan vahvistamaan toisiaan. Vaalien alla ollaan makkarajonossa. Muutoin aina kahvitarjouksia hakemassa..

Ei sellaista ollut ennen. Missit olivat pulskia kuin nykypäivän iäkkäämmät morsiamet. Politiikka hoidettiin iltapuhteilla eikä päiväkokouksia tunnettu. Kouluruuasta ei valitettu. Siitä kiitettiin kun muisteltiin kesäsiirtoloiden matovellejä ja hyvää kaalisoppaa. Syysloma oli varattu perunannostoon ja kouluun kerättiin marjat ruuan täydennykseksi.


Liitteet ja linkit

Kommentit

Facebook Twitter
  • 5000
Vanha
Vanha 23.08.2017 11:45

Nuoremmat eivät vanhojen touhuja yleensä ymmärrä, ja siihen aina tuntuu löytyvän aikakauteen sopiva syy. Minun ikäluokka ei ymmärtänyt asioita, koska ei ollut sotaa ja pula-aikaa kokenut. Nykylapset eivät ymmärrä asioita, koska eivät ole eläneet ilman puhelimia, tietokoneita, nettiä ja muita teknisiä vimpaimia. Heidän lapsensa aikanaan eivät ymmärrä heitä, koska eivät ole kokeneet tätä 2000-luvun alun vaatimatonta ja yksinkertaista elämää.

Merkitse asiattomaksi
Tarja Pitkänen
Tarja Pitkänen 23.08.2017 10:50

"Voi myös myös intoilla nuoremmille siitä, kuinka paljon paremmin asiat olivat ennnen."

Kyllä ne olivat 1960-luvulla!

https://www.youtube.com/watch?v=PvcIMv5H_-U

Merkitse asiattomaksi
Tarja Pitkänen
Tarja Pitkänen 23.08.2017 10:39

Mahtavaa ja positiivisvireistä Aimo! Ja hyvät kuvat.

"Ei ollut sellaista ennen. Missit olivat pulskia kuin nykypäivän iäkkäämmät morsiamet."

https://www.youtube.com/watch?v=PvcIMv5H_-U

Merkitse asiattomaksi

Profiili

Kokemusta valtion, kunnallishallinnon ja yritystoiminnan puolelta. Myös pellolta, metsästä, tehtaasta, pikkufirmoista. Haluan parantaa elämän ympäristöjä, sekä työssä että vapaalla. Näkemykseni mukaan Suomen tulee kehittyä kansainvälistymällä. Harrastukset liittyvät kotimaan luontoon, liikuntaan ja kulttuuriin. Retkeilen, pelailen jääkentällä ja harrastan uusia ja vanhoja kirjoja sekä teatteria. Teatraalista työelämän näyttelemistä en hyväksy. En hyväksy ääriliikkeitä enkä sen paremmin harmaata tai mustaa taloutta. Työn sekoittaminen harrastuksiin inhottaa myös kuten myös harrastusten sekoittaminen työhön. Tämä koskee paitsi liikuntaa myös politiikkaa. Puhun eurooppalaisista kielistä myös mm. saksaa. Vapaalla ollessaan toiminut paitsi tulkkina myös valmentajana. Nyt isoisä.

Arvostan kansainvälisiä vieraita mutta erityisesti ihmisiä, jotka pyrkivät asettumaan tänne. Tulivat nämä sitten mistä päin maailmaa tahansa. Iloinen tai vapaa maailma sekä vähemmistöt joutuvat aivan liian usein puritaanisen keskiluokan, enemmistön hyökkäysten kohteeksi. Se on väärin. Niin Suomessa kuin isommissakin ympyröissä.

Lisää kirjoittajan viestejä
message