SK24

Lankonkia Eurajoen Säppiin.

Kirsti Alén - 10.09.2017 14:06

,

Särähtää korvaan tuo Eurajoen Säppi!
Totta kumminkin.


Säpin majakkasaarella uusittiin laituria ja lankonkeja toukokuussa. Syyskuun toisella viikolla urakkaa jatkettiin. Porin kaupunki osallistui tuntuvalla työpanoksella Säpin talkoisiin. Savotan varsinainen järjestäjä oli Metsähallitus.

Metsähallitus hoiti monimuotoisen ja mittavan talkooprojektin viimeiseen hernepussiin ja ruosteiseen rautanaulaan saakka huolella.

Metsähallituksen delegaatio tulikin heti perjantaina silmittelemään tehtyä. Talkooporukka oli tuskin saanut romppeensa kasaan laiturille, kun vieraat jo harppoivat sahojen ja vesikanisterien seassa. Samalla paatilla heidät tuotiin kuin meidät vietiin Vasikkakarin satamaan Kuuminaisiin.

Nyt kelpaa rantautua. On vankasti perustettua ja kaiteella turvattua kulkureittiä entistä pidemmälle. Tosin vielä ei majakkapihan portille asti eikä esteettömästi. Kestää lihakarjasonnienkin kopsuttelut lankonkien päällä. Tämä tuli testattua sitä mukaan kuin rakennustyö edistyi.

Ruokahuollon hoiti kolmihenkinen tiimi. 1870-luvun alussa rakennetun ( nuorempien majakanvartioiden) talon majakanpuoleisessa keittiössä häärättiin luovuutta ja pitkämielisyyttä harjoittaen. Porin Lintutieteellinen yhdistys pesii myös onnistuneesti kyseisissä tiloissa. Säppi 2000 ry ja Lintutieteellinen yhdistys osallistuivat talkoohengessä urakkaan. Yhdistykset tarjosivat lämpimät majoitustilat koko kymmenhenkiselle porukalle.

Välillä sekaisin olivat lintutieteilijöiden ja Metsähallituksen padat, kattilat, makaroonit ja jauhopussit. Leiväntekeleet viruivat uunissa, kun kaasupullo tyhjeni. Tiimillä kumminkin hommat hanskassa eikä paistokintaatkaan hukassa. Parin tunnin välein oli tarjolla ruokaa tai kahvia oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Kaffeekuskin polku rannan työmaalle kulki aika ajoin keskeltä laiduntavaa sonnilaumaa. Elikot eivät paljoa piitanneet työkoneiden ja moottorisahojen vihlovasta äänestä. Eivätkä juuri ihmisistäkään. Nätisti juttelin karvakorville, että komeita olette. Pysykään siellä niin luikin puolestani pitkin lankonkia liukkaasti menemään. Näin tehtiin.

Ainakin kahtena iltana tarjolla oli koripalloa ja runsasenergisiä lihapiirakoita. Sähköä oli knaftisti jaossa, mutta olennaiseen se riitti. Telkkariin ja kännyköihin. Joka ilta päästiin kuumaan saunaan. Siellä ei lauteet huojuneet eikä lattiatrallit notkuneet. Vankkaa tekoa vaikka saunarakennuksen ulkokuori vähän hapertuneelta saattaa näyttääkin. Kiitos saunamajurille!

Saarella liikkui myös paikallisia veneilijöitä sienikoriensa kanssa. Kanttarellisaalit olivat kohtuullisia - eihän ne koskaan ole isoja tai edes riittäviä, kun sienestäjä itse arvioi saalistaan. Tateista käydää kiivasta kilpaa sonnien kanssa. Useimmiten sienestäjä häviää. Kaikki tyynni syöty, ne matosimmatkin.

Työteliäs viikko on meillä kaikilla takana. Ilmat olivat suopeita ulkohommille, täysikuu komeimmillaan ja meri lempeä. Kiitos - hyvä oli meininki.

Liitteet ja linkit

Muokattu: 10.09.2017 17:29

Kommentit

Facebook Twitter
  • 5000

Profiili

Yrittäjyys, viherpiiperrys ja hidastuskaistalla eteneminen ovat toimiva kokoonpano.
Olen liikkeellä niin Satakunnassa kuin naapurimaakuntienkin puolella. Työyhteisösovittelut, lähijohtajuus ja työnohjaus sekä hyvinvointimatkailu Satakunnassa haastavat sopivasti aivojumppaan. Luontoliikunta on kuitenkin sitä parasta liikettä - kävellen, pyörällä, kelkalla, suksilla miten milloinkin. Mieli elpyy, ajatus kirkastuu ja kroppa tykkää, vaikka se välillä valittaakin. Kuljeskellessa näkee ja kuulee kaikenmoista, kommentoitavaksi saakka. Arjen pieniä ihmeitä - iloja ja harmeja. Televisiottomana lueskelen asiaa ja asianviertä, nautin kuvattomuudesta ja radion hyvistä puheohjelmista.

Lisää kirjoittajan viestejä
message