SK24

Ulkoilmaelämä

Aimo - 05.09.2017 06:05

,

Nyt kun moni urheiluseura on muuntunut jumpparyhmäksi tai salibandyjoukkueeksi niin lehdissä kummastellaan, että eläkeikäiset ovat vallanneet kuntosalit. Itselleni ei mikään yllätys.

Maailma muuttuu. Frisbee-golf ja skeittaus ovat nykyisin maailmalla eniten suosiotaan kasvattavat lajit. Kumpaakin kaavaillaan jo olympialajeiksi. Ensin mainittu oli vielä kymmenisen vuotta sitten kyykkään verrattu tyky-päivän hupailulaji. Vähän kuin joku Helsingin ay-pomojen golf.

Siksi on kumma kun urheilukansa, siis koko Suomi, taas kerran valittelee milloin yleisurheilun, milloin muun lajin menestymättömyyttä. Noin vaikka maan yleisurheilu ainakin nuorison osalta on taas hienoisessa nosteessa. Suomi-paita päällä ja Karjala-tuoppi kädessä huudetaan sekä kotona että muissa katsomoissa liikettä. Mutta se tiedetään, että aerobinen, hikoilua aiheuttava ilmakylpyliikunta on parasta terveydenhoitoa.

Kansainvälisen valmennustiedon tarpeisiin viitataan kommenteissa usein. Suomalainenhan pärjää aina koska on keksinyt sisun. Muilta se kuulemma puuttuu. Jalkapallomaajoukkuekin sen taas näytti ja susijengi eli siis koripalloilu kerää taas uutta suosiota. Yleisurheilijat ja uimarit, jotka ovat jenkeissä urheilemassa opiskelemassa tai muutoin vain treenaamassa, yltävät aina maajoukkueeseen. Raha ratkaisee paljon muissakin kuin nykyisessä kansallislajissa, jääkiekossa.

Satakunnassa ja varsinkin Porissa uudet muotilajit, frisbee ja skeittaus ovat suorituspaikkojen osalta hyvässä hoidossa. Frisbeetä heitellään muuallakin paikoissa, joka voi ihmetyttää. Mm. Pyhä-Luoston kansallispuiston reittien alkumetreillä saa liitokiekkoja jopa hieman varoa.

Varsinaisten vanhojen ulkoilmalajien osalta saa suorituspaikkojen valmistumista odotella. Ruotsissa pelataan parhailla paikoilla jo syyskuun alussa jääpalloa myös ulkona. Porissa asiaa saataneen taas odottaa viimeiseen saakka koko maa huomioiden. Hiihtolatuja saadaan kunnostettua kunhan tulee lunta.

Aikanaan rakennettujen retkeilyreittien rappio ihmetyttää. Jotkut polkujuoksijat pitävät vielä väyliä osin auki, mutta korjausrahaa ei tarvittavista pienistä panostuksista huolimatta löydy. Yksityiset tekevät kyllä onneksi seikkailupuistoja yms. lomakylien yhteyteen.

( Kuvalähde: urheilumuseo )


Liitteet ja linkit

Muokattu: 06.09.2017 06:48

Kommentit

Facebook Twitter
  • 5000
Aimo
Aimo 07.09.2017 16:19

Muutama vuosi sitten ihmeteltiin kun säännöllinen aerobicharrastaja sipahti täysin ulkona luontopolulla, jolla piti marssia vajaat kymmenen kilometriä.

Ylipainoista tai nuorta ei saa helposti metsään jos pelkää hyttysiä, kärpästä tai kuviteltua karhua. Kuntopiiriin saa jos on kavereita.

Iäkkäämpi saattaa ponnistaa halonhakkuussa tai energiapajukon raivauksessa yksinkin ja ihan huvikseen.

Tekojäärataa ja maauimalaa pidän kumpaakin Porin parhaina terveydenhoitajina ja liikuntapaikkoina. Kunhan vain niitä pidettäisiin auki.
Maauimalan tapaisia rakennettuja paikkoja ei taida olla koko valtakunnassakin kuin kymmenisen kappaletta. Järvenrantoja ei lasketa.

Merkitse asiattomaksi
SS
SS 06.09.2017 07:31


Melkein voisi väitää, että liikuntamahdollisuudet ovat meillä paremmat kuin koskaan. Samaan aikaan valitettavasti usein kalliimmat kuin ikinä. Se liikunta, mikä nuoria kiinnostaa, kaupallistetaan eliittiseksi. Lesken (nyk 'yksinhuoltajan') poika ei pääse harrastuksiin. Ennen lesken poika pääsi.

Satakunnassa on nyt lihavimmat synnyttäjät, jota ei kyllä voi olla huomaamatta. (sori taas lihavat). Mikä lienee ilmiön takana? Ainakin ahkerampi liikunta ulkoilmassa saataisi joitakin auttaa. Neuvolatoiminta on parempaa, tarkempaa ja varmasti teknisempää kuin koskaan. Valistusta, tietoa, on lähes liikaa ja valitus on suurempaa kuin koskaan.

Mutta kun ei saa yleistää ja tuomita on tyydyttävä vain oman itsensä tarkkailuun. Urheilla ja liikkua omahajuisella mukavuusalueella miehisessä heteromarginaalissa. Olla kohdistamatta huumori itsestään poikkeaviin ja pitää nollatoleranssia. Ei lähde mukaan toisen sukupuolen yläpään ja alapään identiteetin (tasa-arvon) ristiriitaisuuksiin. Pitää itsensä välimatkassa, ulkopuolisena, sukupuolettomassa tilassa. Viettää yksinäisyydessä deluxe-elämää, ajatella maailmaa itsensä suuntaan. Piinata itseään raippaverolla ja pää määrillä.

Olla liikkeessä: nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin.

Merkitse asiattomaksi

Profiili

Kokemusta valtion, kunnallishallinnon ja yritystoiminnan puolelta. Myös pellolta, metsästä, tehtaasta, pikkufirmoista. Haluan parantaa elämän ympäristöjä, sekä työssä että vapaalla. Näkemykseni mukaan Suomen tulee kehittyä kansainvälistymällä. Harrastukset liittyvät kotimaan luontoon, liikuntaan ja kulttuuriin. Retkeilen, pelailen jääkentällä ja harrastan uusia ja vanhoja kirjoja sekä teatteria. Teatraalista työelämän näyttelemistä en hyväksy. En hyväksy ääriliikkeitä enkä sen paremmin harmaata tai mustaa taloutta. Työn sekoittaminen harrastuksiin inhottaa myös kuten myös harrastusten sekoittaminen työhön. Tämä koskee paitsi liikuntaa myös politiikkaa. Puhun eurooppalaisista kielistä myös mm. saksaa. Vapaalla ollessaan toiminut paitsi tulkkina myös valmentajana. Nyt isoisä.

Arvostan kansainvälisiä vieraita mutta erityisesti ihmisiä, jotka pyrkivät asettumaan tänne. Tulivat nämä sitten mistä päin maailmaa tahansa. Iloinen tai vapaa maailma sekä vähemmistöt joutuvat aivan liian usein puritaanisen keskiluokan, enemmistön hyökkäysten kohteeksi. Se on väärin. Niin Suomessa kuin isommissakin ympyröissä.

Lisää kirjoittajan viestejä
message